Istoric


  • marele hotel din Sinaia, Hotelul Palas
  • cofetaria Capsa din Sinaia
  • strada Furnica din Sinaia
  • Carol I si Elisabeta
  • primul proiect al castelului Peles
  • castelul Peles in constructie
  • Pelisorul
  • vechiul foisor distrus in 1930 de incendiu
  • regele Ferdinand si regina Maria


    In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in aceste locuri salbatice nu exista nici o asezare, doar pustnicii isi aveau salas prin pesterile din munti. Boierul Mihai Cantacuzino, fugar in Transilvania, s-a ascuns in aceste paduri, fiind urmarit de oamenii domnitorului Grigore Ghica, ucigasul tatalui sau. Ulterior, ajuns mare spatar, a ridicat drept multumire un schit de calugari, pe care l-a inchinat manastirii ortodoxe Sf. Ecaterina de pe muntele Sinai din Egipt (de unde schitul, si mai apoi orasul, isi va lua numele de "Sinaia"). Manastirea, ridicata in 1695 in stil brancovenesc, si pictata de marele iconar Parvu Mutu, a fost inzestrata de ctitori cu numeroase mosii, care din secolul al XIX-lea au finantat spitalele Eforiei (fundatie filantropica).

     Nucleul asezarii Sinaia s-a format in actualul cartier Izvor, unde s-au asezat oamenii ce lucrau in slujba manastirii. In 1866, tanarul domnitor Carol, din dinastia germana de Hohenzollern-Sigmaringen, ajunsa in acel an la conducerea tarii, a pornit intr-o calatorie ca sa-si cunoasca noua patrie si s-a oprit la manastire, indragind locurile. Dupa casatoria sa cu principesa Elisabeta de Wied, in 1869, Carol I a revenit in fiecare vara in munti, familia princiara fiind gazduita in incinta Manastirii Sinaia. In 1873, in urma unui schimb de mosii cu Eforia Spitalelor Civile, domnitorul primeste terenul mlastinos de pe valea paraului Peles, unde isi va ridica resedinta de vara. Pentru aceasta, apeleaza la serviciile unor arhitecti si decoratori marcanti din Viena, remarcati in epoca prin diferite lucrari monumentale de pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar, si la alti specialisti, adusi din 13 tari europene. Lucrarile, care au durat 40 de ani (pana la moartea regelui-1914) au fost finantate numai din caseta particulara (venituri personale) a Regelui Carol I. Spre deosebire de palatele din Bucuresti care apartineau Domeniilor Coroanei (proprietate de stat), Domeniul Regal Peles-Sinaia era proprietate privata a Familiei Regale.

     Domeniul Regal cuprindea un ansamblu de cladiri (3 castele si 19 pavilioane, vile si anexe, in total 569 de camere), ocupand o suprafata de circa 30 ha. La Castelul Peles, edificiu impresionant prin dimensiuni si varietatea de stiluri, piatra de temelie a fost pusa in august 1875. In octombrie 1883, in fata unei mari multimi venite din toate satele apropiate si a unor oficialitati ale vremii, castelul, gandit de Carol ca o legatura intre familia sa si poporul roman, a fost inaugurat. Inaugurarea nu a insemnat oprirea lucrarilor; dupa ce Familia Regala pleca in Capitala in luna noiembrie, incepeau lucrari de extindere sau de modificare a vechilor incaperi. Proiectul definitiv a fost elaborat de arhitectul ceh Karl Liman, care a locuit pana la moartea sa (1929) intr-o vila de pe domeniul Peles, desavarsind impreuna cu Carol I acest remarcabil ansamblu care a imbogatit patrimoniul national, dar si pe cel european cu un monument de exceptie. Castelul, despre care Carol I a afirmat ca va aduce toata Europa in Romania, are o mare diversitate de stiluri in decoratiunea incaperilor pt receptzii si in ornamentele particulare. A inceput sa fie vizitat inca din timpul vietii lui Carol I, iar parcul, amenajat in stilul gradinilor englezesti (niciodata inchis de garduri) a fost mereu la dispozitia vizitatorilor, avand pe vremuri banci pentru oadihna si numeroase alei pentru promenada.

     Orasul Sinaia s-a dezvoltat odata cu construirea castelului, devenind treptat o superba statiune montana, cu vile in stilul epocii, hoteluri, parcuri, gradini, un cazino, un spital si alte amenajari. Au aparut si primele fabrici, de cherestea, var si cuie, apoi uzina electrica ce alimenta castelul, statiunea si intreaga vale a Prahovei. In 1879 s-a dat in folosinta calea ferata pana la Bucuresti. In secolul trecut, Sinaia s-a dezvoltat mult, mai ales in ramura turistica, ajungand cea mai cunoscuta statiune din tara, denumita simbolic "Perla Carpatilor".

Telefon: 0244 310 700 / 0725 310 700Fax: 0244 310 800

rezervari@caferegalpeles.ro

Retele sociale

Copyright © Caferegalpeles.ro . Toate drepturile rezervate.